
صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
صنایع پتروشیمی، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند.
امروزه فراوردههای نفتی علاوه بر مصرف در زمینه سوخت وسایل نقلیه، روغن موتور و غیره در تهیه بسیاری از قطعات مورد نیاز ساخت وسائل نقلیه، نقش ارزندهای دارد. فراوردههای نفتی در تهیه سوخت موشک های هدایت کننده، فضانوردها و ماهوارهها و حتی در ساخت بسیاری از قطعات داخلی آنها کاربرد اساسی دارد. ماده اولیه بیشتر داروها و حتی آنتیبیوتیکها از ترکیبات نفتی مشتق میشود.
دید کلی صنایع پتروشیمی، بخشی از صنایع شیمیایی است که فراوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند. تا پیش از وارد شدن نفت به مفهوم امروزی در زندگی انسان، مواد شیمیایی مورد نیاز، بر اثر تغییر و تبدیل صنایع گیاهی و جانوری بهدست میآمد. اما در اوایل قرن بیستم نفت خام و گاز طبیعی به عنوان ماده اولیه برای تهیه بسیاری از ترکیبات مورد نیاز انسان، اهمیت حیاتی و روزافزونی پیدا کردهاست.
صنعت نفت شامل بخشهای اکتشاف، استخراج، پالایش، انتقال (که اغلب توسط تانکرهای نفت و خطوط لوله انجام میشود) و بازاریابی محصولات نفتی است. بیشترین حجم محصولات نفتی را مازوت و بنزین تشکیل میدهند. همچنین، نفت ماده خام برای محصولات شیمیایی بسیاری از جمله دارو، حلالها، کود، آفتکشها، و پلاستیک است.
وجود نفت برای بسیاری از صنایع حیاتی است، و دنیای صنعتی برای بقای خود به آن وابسته است، بدین ترتیب نفت دارای اهمیت ویژهای برای بسیاری از کشورها است. درصد بالایی از مصرف انرژی جهان را نفت تشکیل میدهد، که میزان استفاده از آن از ۳۲٪ در اروپا و آسیا، تا بالای ۵۳٪ در خاورمیانه متغیر است.
گازهای صنعتی به دستهای از ترکیبات شیمیایی گازی شکل گفته میشود که به صورت انبوه تولید شده و در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز، پتروشیمی، نیروگاهها، صنایع شیمیایی و دارویی، صنایع فولاد، صنایع غذایی و صنایع هستهای، کاربرد دارد. بخشی از این گازها مانند اکسیژن و نیتروژن، به وفور در هوای تنفسی وجود داشته و در نتیجه از طریق جداسازی از هوا تولید میشوند. بخش دیگری از این گازها از گاز طبیعی یا خروجیهای گازی چاههای نفتی تهیه میشوند و برخی دیگر با فرآوری در واحدهای ویژه تولید میشوند.ش